Cowboys and Aliens

Filmen 'Cowboys & Aliens' foregår i 1873 i Arizona.

En fremmed (Daniel Craig) vakler ind i ørkenbyen Absolution med en mystisk lænke om den ene hånd. Han kan ingenting huske, og indbyggerne virker ikke særligt imødekommende.

Det er en by, som lever i frygt og styres med en jernnæve af Oberst Dolarhyde (Harrison Ford). Men indbyggerne får endnu mere at frygte, da de bliver angrebet af rumskribe, og deres eneste håb er den mystiske fremmede.

Jon Favreau (Iron Man 1 og 2) instruerer Daniel Craig (Casino Royale) og Harrison Ford (Star Wars, Indiana Jones) i 'Cowboys & Aliens', som blander klassisk western med invasion fra rummet.

Ud over Craig og Ford kan du også opleve Sam Rockwell (Iron Man 2), Paul Dano (There Will Be Blood) og Olivia Wilde (TRON: Legacy).

Premiere d.  01.09.2011

ANMELDELSE

Selvom at filmen er baseret på en tegneserie fra USA, så kommer man ikke uden om at temaet er originalt, cowboydere og indiane... nåh nej.. rumvæsener. Først trak jeg lidt på smilebåndet, men så kom den lille forventningsfulde dreng op i mig, dette kunne gå hen og blive rigtig godt.

Det er nu engang taknemmeligt at skulle bygge en film op, på baggrund af en række tegneserie udgivelser, rollerne er beskrevet, handlinger er skitset, miljø, plot osv... alt er serveret på et sølvfad og netop derfor er forventningerne også tårn høje.


Skuespillerne plukket til denne film, er ikke et cast man kan ærgre sig over og præstationerne, på lærredet er da også i orden, men ikke imponerende - Sjovt var det dog at se Hr. Ford igen arbejde sammen med en James Bond - som vi husker, arbejdede han også sammen med Sean Connery i Indiana Jones. 




Tempoet i filmen er højt, men alligevel kæmpede jeg med at holde koncentrationen og det var der flere grunde til. Først og fremmest bliver der ikke lagt nok vægt på at lære hovedrollerne at kende. Vi bliver skudt ind i en handling og får små bidder af det samlede billede som flashback igennem filmen, hvilket kan fungerer fint, men her er der simpelthen for mange brudstykker og for lidt dybte, så vi bliver ikke grebet helt ind i sjælen - og selv om der er scener der er sat til at være tårefremmende, så virker de ikke helt som de skal.
Et andet problem er at vi ikke kommer tæt nok på en forklaring omkring rumvæsenernes tilstedeværelse på jorden. Man sidder som tilskuer og venter på at få mere viden om denne "fjende" men det hele løber lidt ud i vandet og det er klart at fokus ikke er lagt på spørgsmålet, hvorfor, hvordan, hvem er disse mystiske fremmede - det irriterer mig at man ikke har lagt mere fokus her.
Tredie problem er lyssætningen.. igen, igen ser vi brug af det billige trix, med at gøre hele filmen kulsort, dette gør at man ikke behøver at investerer så meget i animation og super effekter, i mørke ser man nemlig ikke så meget. Det er ikke overdrevet hæmmende i denne film, men de er stadig elendigt at man tyer til den slags løsninger i store produktions film.
Fjerde problem.. og måske en af de vigtigste årsager til at filmen ikke holder vand, er dialogerne.. Det er desværre tydeligt at denne film er baseret på tegneserier og dialogerne er ikke så flydende og fyldestgørende som de burde have været, vi har basalt set med et cowboytegneserie at gøre og det kan mærkes.

Når man går fra tegneserie til film, så er det forskellige metoder der virker på læseren/seeren - og desværre har man ikke formået at rette til i denne omskrivning. Det gør at det hele bliver lidt overfladisk.. vi kommer ikke i dybten hvad angår følelser, dialogen hakker og virker ikke naturlig og vi har for mange easy løsninger blandet ind i filmens handling - hvilket gør at det ikke er hovedpersoneners "rejse" igennem filmen der bliver spændende, men bare historien alene.

Det er en god historie, den skulle bare ikke have været på film.


Skal denne film ses i biografen?............Den unikke blanding af cowboy og rumvæsen gør det lige akkurat okay at se den på det store lærred.




2 kommentarer:

  1. man kan undre sig over du anmelder film der ikke har fået premiere, eller haft pressevisninger...

    SvarSlet
  2. Hvis du har ben til det, så kan du se filmen her:

    AMC Avco Center
    10840 Wilshire Blvd.
    Los Angeles, CA 90024

    SvarSlet

Skriv en kommentar.