Moneyball

“Moneyball”, der er baseret på en sand historie om Billy Beane (Brad Pitt), direktøren for baseballholdet the Oakland A's som på et yderst skrabet budget, skal stille et vinder hold. Hans taktik er matematiske analyser og skæve vinkler, godt hjulpet på vej af en ung, uerfaren 'nørd' som lige er bestået fra Yale Universitet. Men er spillet kun om analyser og udregninger, eller skal der mere til?

Filmen er instrueret af Bennett Miller, der senest har stået bag Capote.

Manuskriptet til filmen er skrevet af Oscar-vinderen Steven Zaillian(Schindlers Liste, American Gangster) og Oscar-vinderen Aaron Sorkin (Et spørgsmål om ære, The Social Netvork)


Premiere 15.12.2011


ANMELDELSE

Ikke en film jeg umiddelbart havde de helt store forventninger til - og slet ikke med alle de problemer der har været med at få stablet projektet på benene. Det er måske nok meget forståeligt, i en tid hvor man taler om Marvel animationsfilm, Hobitten og andre kæmpe projekter, at små produktioner (ikke pengemæssigt) lider under præstationsmangel og en amerikansk film om noget så ordinært som baseball, det må da være en dødssejler.. og så er det jo prøvet før bla. med 'A league of their own' som jo..bevares.. kunne ses uden at få mavekramper.

Mine antagelser holdte ikke vand og jeg skulle jo nok have skævet mere til hvem der stod bag filmen, for med et team bestående af Steven Zaillian, Bennet Miller, Aaron Sorkin og Brad bradepande bag kameraet, så er der allerede vind i sejlene.

Brad Pitt foran kameraet gør det heller ikke dårligere, så er man jo allerede halvt i hus økonomisk..ik´piger?

Skuespillerteamet er yderst godt sat sammen. Vi har her en perfekt kombination af upcomming stars, og garvede skuespillere, det fungerer ret godt. Det største minus er faktisk Brad Pitt.. ikke at han leverer en dårlig præstation, for det gør han ikke, men... til tider er det svært at se igennem hans killer charme og se den alm. mand på gulvet, som vi her i filmen præsenteres for. Personligt havde jeg valg en anden skuespiller, men hvorom det nu er, så fungerer dette da også.

Som alle gode film er det historien bag historien som bærer handlingen og rejsen - her er det, igen lidt amerikansk, den lille mand med få midler imod mastodonterne.. men det er også en mands kamp for ikke at sælge ud af sin egen morale og tro på sig selv og sine visioner.

En film bygget på sande begivenheder, kan hurtigt blive noget trist og 'almindelig' i udtrykket, men det har det geniale team bag kameraet, formået at holde nede og samtidig stadig formået at give filmen et realistisk udtryk - en flot præstation.

Filmen er i den grad tidssvarende, hvor USA står over for massive økonomiske udfordringer - som Billy er de nød til opnå fantastiske resultater, med meget få midler og det sidder lige i skabet i forhold til verdenssituationen for øjeblikket. Derfor er filmen også timet perfekt - bevidst eller ubevidst?

Det er ikke historien om holdet, eller historien om den lille mand mod verden der alene gør filmen god. Det er at alle brikkerne passer sammen.. at når filmen er slut, så har du som tilskuer, gennemført en rejse.. med holdet..med Billy... du har selv bevæget dig fra ét punkt, til et andet.. og det har kostet blod, sved og tårer - du har været godt underholdt!


Skal denne film ses i biografen?.... Ja..den er både intelligent og tidssvarende.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Skriv en kommentar.