True Grit

Coen-brødrene står for genindspilningen af Henry Hathaways klassiske western, der havde John Wayne i hovedrollen som den koleriske U.S. Marshal Reuben ”Rooster” J. Cogburn, der hyres af den unge Mattie Ross til at finde hendes fars mordere., en rolle som han modtog en Oscar for.

'True Grit' er med Jeff Bridges, Matt Damon og Josh Brolin.



ANMELDELSE


Når man siger Western, så må man også sige John Wyne.. eller måske fremover Jeff Bridges? 


Originalen havde sin egen stil og det er rart at se filmen holdes intakt. Filmen i sin nyindspilning holder formen, dog er der et snært af humor blandet ind i formularen- og det løfter filmen en smule.. desværre er det også det der, til tider, giver filmen karakter af klassikeren "grumpy old men" - det er både godt og skidt.


Skuespillet er i orden uden at imponerer, Jeff er dog klart i den gule føretrøje her, hvor Matt må se sig sat godt tilbage af mesteren selv - det kan alene også skyldes den lidt svagt skrevet karakter Matt skal spille.. det er lidt ærgeligt. Elizabeth Marvel spilelr nu sin rolle som den lille stædige datter ret godt, og det bliver godt at se hende fremover.


Tempoet er en smule sløvt, og filmen kunne i mangel på indhold, godt være skrevet lidt kortere, til gengæld fik vi så fin tid til at lære karakterene at kende, hvilket så var fint nok. 


Skal denne film ses i biografen?..........Ja, det holder den fint til. 






EKSTRA ANMELDELSE
Noget kunne tyde på at min anmeldelse ovenover ikke helt deles af de øvrige anmeldere rundt omkring - så derfor lægger jeg Birgitte Kjær´s anmeldelse fra politikken, til min egen anmeldelse. - Dette bliver forhåbentligt ikke en vane. 


Så er brødrene Joel og Ethan Coen tilbage.

Denne gang har kult-duoen, der er kendt for et filmsprog med mørk deadpan-humor og absurde optrin, drejet en filmen over Charles Portis' roman True Grit fra 1968 - en historie, der også blev filmatiseret med western-helten John Wayne i 1969.

Den handler om den 14-årige Mattie (Hailee Steinfeld), som for 50 dollar hyrer den skydeglade US Marshal, Rooster Cogburn (spillet af Jeff Bridges), til at fange hendes fars morder for at bringe ham til rettergang og hængning. Med de to drager en Texas Ranger (Matt Damon), der længe har jaget moderen Tom Chaney (Josh Brolin). 


'True Grit' er nomineret til en lang række oscars - blandt andet for bedste film, bedste instruktion, bedste mandlige hovedrolle (Jeff Bridges) og bedste kvindelige birolle (Hailee Steinfeld). 

Og hvis man læser de danske anmelderes vurderinger, virker det helt fortjent. Alle roser nemlig filmen i høje toner og bruger ord som »flot«, »tankevækkende«, »sjov«, »spændende« og sågar »sublim«. Og ingen giver filmen under fem stjerner eller hjerter.

»Blottet for de dekonstruktive elementer og skæve indfald, der ellers er Coen-parrets kendetegn, fremstår den som en klassisk western uden dikkedarer. Og som sådan er den intet mindre end sublim«, skriver Henrik Quietsch for Ekstra Bladet og giver fem stjerner. 

Stærke figurer
Der er ros for både skuespil, det smukke fotografi, humoren og sågar det litterære sprogbrug, som især begejstrer Kim Skotte. 

Han påpeger, at filmbrødrene i romanforlægget har fundet en tone i talesproget, »som de har rendyrket til den kan hænges op til pynt som deres egne, unikke retoriske guirlander«. 

Flere anmeldere skriver indgående om de intense skuespilpræstationer, der gør at figurerne for 'True Grits' står som mejslet. 

»Med deres nye western, 'True Grit', leverer Ethan og Joel Coen igen en håndfuld figurer, der vil stå levende og tydeligt på det indre biograflærred lige så længe hukommelsen fungerer«, skriver Per Juul Carlsen fra DR Filmland. 


Bridges er bedre en Wayne 
Især fremhæves den unge Hailee Steinfeld der spiller Mattie, og Jeff Bridges, der spiller den gamle marshall med klap for øjet. 


»Hailee Steinfeld er et fund som Mattie – generelt så stålsat, at hun ikke behøver smelte ret meget for at virke attraktivt feminin«, skriver Informations anmelder Morten Piil. 

»Den nye udgave af »True Grit« viser sig at være bedre end den gamle, og hvis nogen kan udfylde rollen som den krakilske og fordrukne marshall Rooster Cogburn bedre end John Wayne, er det selvfølgelig Jeff Bridges. Så det gør han«, skriver Ebbe Iversen fra Berlingske Tidende. 

Og skriver videre om Bridges' præstation: 

»At se Jeff Bridges forme en formidabel figur, både helt og antihelt, som den overvægtige opportunist Cogburn er en fremragende oplevelse, og med solid humor gør han manden til en skikkelse, som på én gang virker realistisk og legendarisk«. 

Og bedre en Pacino og deNiro
Også Cinemazones anmelder Lisa Brygger er imponeret over gestaltningen af Cogburn: 

»Bridges, der aldrig har været bange for at spille på det latterlige og ynkelige, fremlægger en mere sårbar og nuanceret figur end forlægget tilbyder. Skulle nogen være af den opfattelse, at det er DeNiro eller Pacino der er vor tids bedste nulevende skuespiller, bør de kigge nærmere på Bridges«. 

Kristeligt Dagblads anmelder Palle Schantz Lauridsen er også faldet på halen over Bridges skuespil: 

»Filmens store oplevelse er og bliver Jeff Bridges, der med et storladent fysisk nærvær og en uovertruffen replikkunst fylder Coen-brødrenes manuskript ud – helt til randen«. 

Her bliver det også til fem flotte stjerner. 

Om Bridges og filmen i kan score mere end en perlerække af stjerner fra de danske anmeldere, bliver afgjort, når oscaruddelingen finder sted i The Kodak Theatre i 27. februar.


Læs artiklen her: LINK

2 kommentarer:

  1. To stjerner er ca. 1½ for lidt :D

    Det er en super film i et dejligt tempo med ekstremt godt skuespil.

    En anmeldelse er jo altid subjektiv, og fred være med det. Dog er der en ting, der nager mig - Du har skrevet Elizabeth Marvel (gammel Mattie) i stedet for Hailee Steinfeld (ung Mattie)

    Men en rigtig fed side, som jeg vil følge frem over - Og linke til fra min egen.

    SvarSlet
  2. Tak for rettelsen.

    Jeg læner mig op ad en sammenligning med orginalen og hér kommer denne udgave til kort - efter min overbevisning.

    Tempoet i filmen er ganske rigtigt, nok en spørgsmål om øjene der ser.

    Tak for dit indput.. debat er altid velkommen.. også på en blog. hehe..

    SvarSlet

Skriv en kommentar.